Тужилаштво да испита најаве државног удара

25.12.2014.

Београд – Тужилаштво мора да реагује на оптужбе које је Трећа Србија изнела на рачун Срђе Поповића, извршног директора ЦАНВАС, као и појединих невладиних организација и новинарских удружења да припремају државни удар, упад у просторије НИС и пребијање руских држављана који тамо раде, сагласни су у изјавама за Данас представници Треће Србије са онима које су означили као претњу државној безбедности.

Balkanski forum Konuzin_Parovic

„Када се са овако озбиљних места шаље порука која најављује покушај државног удара и напад на стране држављане, неопходно је да се то озбиљно схвати. Овде је реч о странци која има власт у Новом Саду и надам се да иза таквих речи не стоји неко политикантство. Није то тек нека група грађана која је нешто изјавила већ неко ко врши власт у Новом Саду“, истиче за Данас Милан Антонијевић, директор Јуком.
Он наводи да је то разлог због којег су Јуком, НУНС и НДНВ позвали Тужилаштво да одмах реагује и испита те наводе.
„Ако је ту реч о неистинитим тврдњама, онда применити сет кривичних дела под које се овакво понашање може подвести. То је, пре свега, изазивање панике, а може се квалификовати и као угрожавање сигурности. Тужилаштво мора овим случајем да се бави, како се не би послала порука да свако може овако нешто да најављује а да то остане некажњено“, сматра Данасов саговорник.
Он упозорава да ту није реч о неозбиљним стварима, јер, како каже, живимо у држави у којој страдао премијер, а та трагедија се непосредно пре догађања најављивала.
„Нико ме није контактирао због тврдњи које сам изнео у вези са припремама државног удара, а према законима Републике Србије када нешто јавно изнесете, то је као да сте пријавили. Сматрам да је то најбољи начин да се ова ситуација предупреди – да се све јавно изнесе, а државни органи треба да даље раде свој посао“, каже у изјави за Данас Мирослав Паровић, председник Треће Србије.

Он напомиње да је „нормално да држава реагује јер је реч о човеку којег је друга држава оптужила за тероризам“.
Упитан да ли заступа интересе државе Русије и да ли ради за њих, јер су се те оптужбе погодиле са временом у којем су у овдашњој јавности почела да се постављају питања о лошој приватизацији НИС, Паровић одговара да ради само за интересе Србије. На констатацију да је само три дана уочи оптужби, боравио, такође, у Русији, Паровић каже да као неко ко заступа српски интерес, труди се да проналази пријатеље Србије не само у Москви, него широм света, и у Европи.
„Борим се за истинске европске вредности, јер цела Европа је окупирана од стране НАТО пакта. Имам пријатеље и у Паризу, Берлину… Мене није срамота да кажем да је Русија, историјски гледано, била највећи пријатељ Србији. Када се погледају сви аспекти приватизације НИС, то се може прогласити најбољом приватизацијом у Србији која је извршена од 5. октобра до данас. Да ли је за НИС требало добити више новца? Да, требало је, али то је било на нашој страни, да испреговарамо боље, нису Руси криви због тога. Не желим да било коју добру приватизацију сведемо на политички ниво, па да оптужујемо, рецимо, државу Норвешку јер је купила Мобтел“, закључује Мирослав Паровић.

Ukrajinski scenario nece proci (23)

Извор: Данас