Честитамо дан Војске Србије и 200 година Другог Српског устанка!

23.04.2015.

Дан Војске Србије данас је свечано обележен у касарни “Југовићево”, а прослави су, поред представника Војске Србије, присуствовали градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и заменик председника Скупштине Града Новог Сада Мирослав Илић, као и представници АП Војводине. Дан Војске Србије обележава се 23. априла од 2011. године, а у српској историји овај датум је врло значајан и познат као дан када је 1815. године донета одлука о подизању Другог српског устанка, а за вођу изабран Милош Обреновић.

Dan Vojske, 23.4.2015., Miroslav Ilic.

Илић је истакао да ми данас прослављамо два значајна датума. Пре тачно двестотине године 23. априла 1815. у Такову су Милошеви јунаци подигли други Српски устанак. Од 2006. године Војска Републике Србије тај дан прославља као свој празник. Овом приликом је ред да се подсетимо се да су пре читава два столећа наши преци са војним вештинама али још много више са снагом патриотизма и љубави према слободи утрли пут обнови српске државности. То је заправо био избор између ропског ћутања и домаћинског одлучивања о сопственој судбини. Милошеви устаници су изабрали тежи пут и победили.

Dan Vojske, 23.4.2015., Miroslav Ilic..

Од изузетног је значаја да и ми данас будемо свесни постигнућа наших предака и да чувамо оно што смо од њих добили у наследство. Једини начин да будемо људи па самим тим и Срби, јесте да бранимо право на слободу, личну и националну, јер једне нема без друге – закључио је Илић.

Командант Прве бригаде Копнене војске бригадни генерал Жељко Петровић рекао је да Други српски устанак представља другу фазу Српске револуције против Османске империје, те да овај значајан датум у историји Србије, Војска Србије обележава као свој дан.

Dan Vojske, 23.4.2015., Miroslav Ilic

У протеклом периоду највећи значај дат је доградњи организације и оспособљавању појединаца и јединица за извршење задатака у складу са додељеним мисијама, а Војска Србије је професионална, опремљена и организована у складу са савременим захтевима и изазовима – поручио је бригадни генерал Жељко Петровић.

Током свечаности додељене су похвале, док су најбољи припадници Прве бригаде Копнене војске унапређени у више чинове.