Безбедност грађана има највиши приоритет Новог Сада

08.04.2015.

Спречавање трговине људима, безбедност у саобраћају, безбедност на интернету, вршњачко насиље и насиље у породици су главне области Недеље безбедности младих, која ће се у Новом Саду од ове године обележавати током прве недеље априла.

Бројне радионице усмерене ка младима, предавања и показне вежбе одржане су на више локација, а полиција, државни органи и институције, те удружења грађана су дали допринос. Посебан куриозитет представља чињеница да је одлука о организовању Недеље безбедности младих једна од ретких која је једногласно усвојена у Скупштини града Новог Сада.

Александар Ђурђев (Фото: Град Нови Сад)

Александар Ђурђев (Фото: Град Нови Сад)

Морамо вратити грађанима осећај безбедности на ниво који очекују и заслужују и то је наш примарни задатак у Новом Саду. На томе морамо да радимо током целе године, а не само једног дана или недеље. Чињеница да да је Град прихватио иницијативу Удружења грађана Истина -Тамарини закони, да је прва недеља априла посвећена безбедности младих, представља одраз добре сарадње између институција и свих група и појединаца у Новом Саду. Ову идеју је снажно подржао градоначелник Милош Вучевић, што је иницијативи дало неопходни замах, а ми смо пред себе поставили високе циљеве. Добар посао око организације ради секретар за образовање Владимир Јелић и он зна да за свој труд има моју пуну подршку. Значајан допринос су дали и члан Већа задужен за привреду Горан Сечујски, кроз активне мере запошљавања младих, и Предраг Свилар, задужен за омладину и спорт – каже председник Савета за јавни ред и мир и безбедност Новог Сада Александар Ђурђев.

Посебна пажња је током Недеље безбедности младих посвећена противпожарној заштити, с обзиром на то да је у два пожара у кафе Лаунж и клубу Контраст 13 младих изгубило живот.

– Одржана је симулација противпожарне вежбе у Средњој техничкој школи „Милева Марић-Ајнштајн“, што је привукло велику пажњу. Ти пожари су заувек обележили Нови Сад и остаће као опомена и наук за будуће генерације. Зато је било важно представити овакву вежбу. Наравно, све ово се не може постићи једном симулацијом у току једног дана, морамо константно сваки дан радити на превенцији пожара и заштити омладине – каже Ђурђев. Коначно, најважније од свих питања јесте колико су Новосађани безбедни?

– Безбедност има своју објективну и субјективну страну. Узалуд све мере ако грађани немају осећај сигурности. С друге стране, морамо да водимо рачуна и о различитим облицима безбедности, од опште до финансијске. Истовремено, сведоци смо пљачки и насиља, безочног киднаповања деце, отимања, крађа, пожара… Али смо уверени да полиција и остале службе дају све од себе за безбедност сваког Новосађанина. Колико одане полицајце имамо показује и случај полицијског инспектора Слободана Дрманца који је, иако није био на дужности, ухватио и савладао наоружаног разбојника.

Посебно би истакао значајна побољшања у раду полиције у Новом Саду од када је на место начелника именован Синиша Радаковић. То нам показује како се чува безбедност и имовина наших суграђана и како би требало да се понашају припадници полиције не само у Новом Саду него у целој Србији. Захваљујући залагању градоначелника Милоша Вучевића ми смо у ту сврху у другој половини протекле године ангажовали још 300 полицајаца и одговорно тврдим да грађани могу имати пуно поверење у наше безбедносне службе које су им на располагању дан и ноћ – закључује Ђурђев.

Извор: Курир