Бања Лука: Најава – Откривање споменика Стефану Немањи 10. октобра 2014. у 14 часова

07.10.2014.

 

Драги пријатељи,
имам велику част да у петак 10. октобра 2014. године у 14 часова откријем величанствени споменик Стефану Немањи у Бања Луци, Ђуре Даничића 1 (испред улаза у Музеј Републике Српске, угао Јеврејске улице и Улице Ђуре Даничића). Идеја водиља мог политичког активизма садржана је у речима Стефана Немање: „Што од мене видесте и научисте, то чините“.

miroslav parovic 2015 kampanja (6)

Зашто Стефан Немања?

Стефан Немања је оснивач династије која је јединствена у историји. Знамо за владаре који су величали себе до божанства, знамо владаре који су стварали државе да би их обожавали, али мало ко зна за владара са визијом, која се није мирила са милостињом великих сила, него је тежила зидању снажне државе која је у средњем веку у многоме предњачила испред свог времена и служила као узор другима. Историја памти владарску моћ, мудрост и богатсво али ретко владарско смирење. Немањићи су посебни и по томе што су по узору на свог родоначелника на врхунцу моћи жезал власти предавали млађима, знајући да визија лежи само у онима чији поглед због младости досеже далеко. Залог који су остављали није била моћ и богатсво већ изнад свега мудрост и границе државе које су омеђали задужбинама, школама, болницама, рудницима, виноградима, житом, морима, рекама и витештвом.

Зашто Бања Лука?

Бања Лука је данас центар и извориште српског националног достојанства и свести, покретач не само српског националног поноса него и свих оних који још увек могу да подигну главу и ходају усправно. Бања Лука је тачка из које се то осећање може и мора равномерно рачвати кроз читав регион – ми смо ти који верујемо да нам је у овим временима тешких одлука и још тежих избора, преко потребно то осећање националне свести и државотворности и да су Србима данас драгоцене и поуке Стефана Немање и поруке данашње Бања Луке.

Зашто сада?

Не само да је потребно на достојанствен начин обележити завештање Стефана Немање девет стотина година од његовог рођења, већ на тај начин и симболички и суштински морамо показати своју снагу и веру и пут којим желимо да идемо.
Када кажемо актуелни моменат, мислимо на тренутак када смо збуњени и када не знамо ни где ћемо, ни шта ћемо, ни зашто ћемо – када су деценије нерада, немара и систематског уништавања довеле дотле да је питање јесмо ли заправо држава и када су основе државности и националног урушење или пољуљане – када један део мрзи све наше врлине, јер је “изнад тога”, а други део велича све наше мане, јер су наше – када смо као нација и биолошки и духовно ближи крају, него новом почетку.

Зашто трећа Србија?

Трећа Србија тражи нови почетак – зато Стефан Немања и зато Бања Лука, зато што верујемо да тај почетак може бити сада, зато што спадамо међу ретке који верују да се држава мора сачувати. Зато што Трећа Србија зна ко смо, али и зна какви треба да будемо. Није то само сећање – то је и идеја водиља. Она коју је Стефан Немања завештао Србији!

Овај споменик је почетак.

У име донатора споменика, Мирослав Паровић, председник Треће СРБИЈЕ

stefan nemanja 2