Марко Радоњић: Апел на послодавце да редовно исплаћују накнаде за породиљско одсуство

15.07.2015.

Понашање појединих бахатих приватника који не исплаћују накнаде за породиљско одсуство трудницама може се окарактерисати као крајње друштвено неодговорно, недопустиво и неприхватљиво.

marko radonjic

Марко Радоњић, члан Председништва Треће Србије

Данас када је наше друштво захватила криза идентитета и када су сви преокупирани само својим послом и својим личним интересом, на удару кризе су се прво насле најрањивије и најосетљивије друштвене групе. Овим социјалним категоријама стога је потребно пружити адекватну заштиту и помоћ.

Стога се ми у Трећој Србији залажемо за одговоран однос послодаваца према једној од најосетљивијих друштвених група, односно према трудницама и мајкама са бебама.

Апелујемо на Министарство рада и надлежне државне органе да буду ефикасни када је реч о контроли и предузимању мера према послодаваца који не исплаћују накнаде за породиљско одсуство трудницама и мајкама са бебама. Сматрамо да би најбоље решење било да држава непосредно да плаћа трудницама накнаде.

Недопустиво је да приватници који новац добијају од државе, не исплаћују накнаде, док последице оваквог похлепног понашања појединих неодговорних послодаваца трпе породице. Морамо да будемо свесни да без здраве, стабилне, солидарне и одговорне породице нема ни друштва, ни привреде, ни система, ни државе. Чињеница је да због неозбиљног схватања породице изумиремо као нација и економски, и политички и културно, односно као заједница.

Ако људи у заједници изгубе осећај за заједницу, заједница не може да преживи.

Марко Радоњић, члан Председништва Треће Србије