Амбасадор Израела – Читава Србија била на правој страни

05.06.2015.

Јосеф Леви, амбасадор Израела у Београду, о оживљавању подела на четнике и партизане. Немате чега да се стидите у борби против нацистичког зла током Другог светског рата.

MeetAmbPhoto

СРБИ су једна од ретких нација која је у потпуности била на правој страни током Другог светског рата. Искуство нације која је била готово истребљена, а затим се поново подигла из пепела, јесте и колективно и лично искуство које деле Срби и Јевреји.

То за “Новости” поручује Јосеф Леви, амбасадор Израела у Београду, који сматра да су Срби један од ретких народа у Европи који је имао храбрости да се бори против нацистичке Немачке без оклевања и страха.

Као представник нације која је највише пропатила за време Хитлеровог крвавог похода, он није желео да арбитрира у полемици око рехабилитације Драже Михаиловића, која је у такозваној грађанској Србији и делу левог политичког центра малтене означена као повампирење фашизма.

– Ја нећу да се укључујем у полемику о четницима и да процењујем да ли су били добри или лоши. Али сматрам да цела Србија нема ничега да се стиди у вези борбе са нацистичким злом у Другом светском рату. Јеврејска и српска држава имају многе сличности, а једна од важних је то што су створене на местима где се одиграва судар цивилизација – каже за наш лист његова екселенција.

Он подсећа да су наше две нације прошле кроз невероватне губитке људи и трауме због сукоба великих сила.

– У Првом светком рату ви сте изгубили четвртину своје популације, а у Другом светском рату ми смо изгубили трећину светске јеврејске популације. Прошли смо кроз много патњи, јер смо имали храбрости да се супротставимо злу и боримо се против њега.

Извор: Вечерње новости