Александар Ђурђев: Русија, један од стубова Европе сутрашњице

04.02.2015.

aleksandar djurdjav u sakouУ последње време интензивне су посете представника Треће Србије Русији. Које су идеје и поруке те сарадње?

– Верујемо да се Србија не сме одрећи Русије као историјског пријатеља и савезника, али и да морамо активно да наметнемо своје значајно место у прављењу Нове Европе, која ће се заснивати на концепту Париз–Берлин–Београд–Москва. Велика је заблуда да је Трећа Србија антиевропска организација – немамо ми проблем са Европом, али имамо проблем са бриселским концептом, који је суштински погрешан и превазиђен. Русија јесте један од кључних стубова Европе сутрашњице и зато је стратешки дугорочно битно изградити квалитетне односе на обострану корист. Ми смо протеклих месеци остварили блиске и квалитетне контакте са представницима Младе Гарде (подмладак Јединствене Русије на чијем је челу Владимир Путин), угледним депутатима Државне думе, председником Института за националну стратегију Михаилом Ремизовим, као и Партијом Родине, са чијим смо председником извршног одбора Евгенијем Ивлевим имали низ конструктивних састанака. Такође, имали смо сусрет са господином Игором Стрелковим, председником Покрета Новорусија.

Званично смо били једина страна делегација која jе посетила Републику Крим и владу Крима. Верујемо да су ове активности национално одговорне, далекосежне, и да ће се тежина наших разговора и сарадње тек осетити у периоду пред нама, који ће бити одлучујући и преломан, како за Европу као континент, тако и за Србију као њен интегрални део.

 djurdjev parovic strelkov

Ми смо протеклих месеци остварили блиске и квалитетне контакте са представницима Младе Гарде (подмладак Јединствене Русије на чијем је челу Владимир Путин), угледним депутатима Државне думе, председником Института за националну стратегију Михаилом Ремизовим, као и Партијом Родине, са чијим смо председником извршног одбора, Евгенијем Ивлевим, имали низ конструктивних састанака. Верујемо да су ове активности национално одговорне и далекосежне.

Шта представља Алтернатива за Србију и зашто је тај пројекат битан?

– На жалост, Србијом је завладала атмосфера апатије, а најтиши су они чији се глас највише очекује и који је најпотребнији друштву и држави: домаћини, ствараоци, пољопривредници, технократе, способни Срби, они који могу повући напред. Основни циљ Алтернативе за Србију јесте да уједини све оне који су у стању да превазиђу ситне сујете и личне или идеолошке размирице и да делују у једном правцу: ка бољитку Србије, уносећи у исте све своје капацитете. Жеља нам је да покажемо да личности које су компетентне и признате не морају бити неми посматрачи, већ да могу активно, идејама и пројектима, учествовати у оздрављењу нашег друштва – да пошаљемо поруку да најбољи не смеју да ћуте и гледају, већ морају активно да мењају и доприносе побољшању стварности коју сви живимо, да нам то није само право већ и обавеза. Драго нам је да су ту идеју препознали многи и да се круг оних који су вољни да личну енергију инвестирају у опште добро шири из дана у дан.

Од младих до 30 година тражили смо да учествују у стварању националног програма до 2030. године – то су генерације које имају историјско право, и, можда још више, историјску обавезу да исправе грешке својих очева и дедова и да преузму судбину своје земље у своје руке.

Недавно је Ваша фондација Достојанство покренула „Пројекат Србија“. Конкурсом сте определили 1.000.000,00 динара награде за најбољи програм. Шта он представља и зашто је значајан?

– Нажалост, погубна политика која се води већ деценијама искључује, маргинализује и ускраћује шансу младима не само да се остваре већ и да кажу шта мисле и да утичу на садашњост и будућност ове земље – буквално се прецртавају оне генерације које могу и треба највише да нам допринесу. Ми смо решили да исправимо ту неправду и зато смо од младих до 30 година тражили да учествују у стварању националног програма до 2030. године – то су генерације које имају историјско право, и, можда још више, историјску обавезу да исправе грешке својих очева и дедова и да преузму судбину своје земље у своје руке. Погубно је ако млади траже другу државу за себе, а немају храбрости и воље да своју учине другачијом и бољом – ми смо баш за то покренули овај пројекат који покушава, а верујем, и успева да поручи да ћемо живети у онаквој земљи какву створимо и заслужимо и да чекање није опција, а да активно учествовање у променама нема алтернативу. Срби морају да науче да пројектују своју будућност. Морамо да се оспособимо да умножимо наслеђене ресурсе. Морамо да се припремимо да предупређујемо искушења и претње. Морамо обезбедити биолошки, економски, безбедносни, научни, пољопривредни, енергетски итд. оптимум. Нове генерације морају да размишљају офанзивно.

djurdjev parovicОсновни циљ Алтернативе за Србију јесте да уједини све оне који су у стању да превазиђу ситне сујете и личне или идеолошке размирице и да делују у једном правцу: бољитку Србије, уносећи у исте све своје капацитете. Жеља нам је да покажемо да личности које су компетентне и признате не морају бити неми посматрачи, већ да могу активно, идејама и пројектима, учествовати у оздрављењу нашег друштва.

Ако су Ваше тезе одрживе, зашто Вас нападају и прва и друга Србија?

– Индикативно је да су се против нас оглашавали или они који су Србију уништили и девастирали током деведесетих, или они који су је додатно опљачкали и осиромашили после Петооктобарске револуције – суштина је, дакле, да су се против нас, на један чудан и непринципијелан начин, ујединили сви они који су ову земљу унесрећили, што више говори о нама него о њима. Против државотворних принципа Треће Србије устају они који су радили против државе; против национално и државно одговорне политике Треће Србије оглашавају се они који су радили друштвено штетно и функционисали без принципа одговорности – против прогресивних и патриотских идеја Треће Србије буне се они који се држе назадних идеја и гнушају се искреног родољубља. То што су такви против нас, без обзира где су и како су политички оријентисани, не представља нам проблем већ подстрек и додатну мотивацију, али и потврду да делујемо у оном правцу у којем желимо, у правцу искључивог и мерљивог интереса Србије.

Александар Ђурђев, генерални секретар Треће Србије

Извор: Геополитика