АЛБАНСКО БОМБАРДОВАЊЕ СРБИЈЕ – Напали су српски град – убили 5 особа! (ВИДЕО)

05.06.2015.

Овај злочин Срби ће памтити док су живи!

Са територије Албаније минобацачким нападом бомбардована је Србија, а том приликом погинуло је петоро радника Здравственог центра у Призрену – једна жена и четири мушкарца.

Тачно пре 16 година почели су ваздушни напади НАТО-а на Савезну Републику Југославију (СРЈ) који су трајали 11 недеља и у њима је, према проценама из различитих извора, погинуло између 1.200 и 4.000 људи. У току ових стравичних напададогодио се један који ће Срби дуго памтити. Наиме, са територије Албаније нападнута је Србија и гађан је град Призрен, а у том нападу убијена је једна жена и четири мушкарца!

У бомбардовањима, која су без прекида трајала 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе…

РТВ рушевине

Напад на Србију, односно СРЈ, извршен је без одобрења Савета безбедности УН, што је био преседан. Наредбу је тадашњем команданту савезничких снага, америчком генералу Веслију Кларку, издао генерални секретар НАТО Хавијер Солана.

Кларк је касније, у књизи “Модерно ратовање”, написао да је планирање ваздушне операције НАТО против СРЈ “средином јуна 1998. већ увелико било у току” и да је завршено крајем августа те године.

СРЈ је нападнута као наводни кривац за хуманитарну катастрофу на Косову и Метохији (непосредни повод били су догађаји у Рачку) и неуспех преговора о будућем статусу покрајине који су вођени у Рамбујеу и Паризу.

Након што је Скупштина Србије потврдила да не прихвата одлуку о страним трупама на својој територији и предложила да снаге Уједињених нација надгледају мировно решење сукоба на Косову, НАТО је 24. марта 1999. у 19.45 часова започео ваздушне ударе крстарећим ракетама и авијацијом, на више места у Србији и Црној Гори.

Извор: Телеграф