Политичка организација

Политика је служење

Интересује ме

skupstina

ПРОБЛЕМ:

Политика је у Србији постала прљава и треба је очистити. Политичарима се не верује, а бављење политиком сматра се нечасним послом којим се политичари баве искључиво ради материјалне користи. Политичари користе своје везе за развијање приватног бизниса, корупције и запошљавање у јавним службама и предузећима својих рођака или партијских активиста. Нико се не држи свог програма из кампање, коалиције се праве искључиво на интересној бази без идеолошке и вредносне склоности. Изборни систем у коме се гласа за листе, а носилац мандата је појединац − нелогичан је и штетан. Као што економији недостају добри менаџери, тако политици недостају школовани политичари који би заслужили назив елите.

ЦИЉ:

Очистити политику и учинити је поново смисленом делатношћу којом се баве пристојни људи. Вратити поверење грађана у политику, политичаре и институције. Трошити мање новца на политику. Учинити финансирање политичких партија транспарентним. Спречити политичке партије да злоупотребљавају управљање јавним предузећима. Обезбедити грађанима јасан увид у то како се троши буџетски новац. Увођење механизама и програма за школовање квалитетне непартијске државне администрације.

МЕРЕ:

Измена изборног закона у правцу мешовитог система, тако да се део посланика бира пропорционално, а део на директним изборима. Грађанима се мора обезбедити могућност да тачно знају за кога гласају и ко их представља како би могли директно према њему да делују. Измена закона о финансирању политичких партија и пооштравање система контроле тог финансирања. Лакше укидање имунитета за политичаре и посланике у случајевима тешке корупције и злоупотребе, али и јаснији и прецизнији критеријуми како би се спречила злоупотреба и политизација тог института. Увођење обавезе доступности података о трошењу државног новца у свакој државној институцији и јавном предузећу. Ојачавање институције државног ревизора и увођење законских казни за озбиљно прекорачење прописане буџетске потрошње. Ревизија система јавних набавки и на државном нивоу и на локалу и спречавање пљачкања које се одвија преко фиктивних тендера. Помоћ невладиним организацијама за развој програма који се баве инсистирањем на транспарентности, заштитом узбуњивача и инсајдера и сличним механизмима за контролу политике и политичара.


Политичари нигде нису идеални и склони су злоупотребама положаја, а политика је свуда увек на граници сиве зоне и корупције. Због тога се у озбиљним државама праве јаки независни механизми надзора, контроле и кажњавања озбиљних злоупотреба. За јасно уочене прекршаје мора да се одговара не само политички већ и кривично. Једино неселективним кажњавањем по јасним критеријумима можемо да повратимо поверење грађана у политику и да заинтересујемо и мотивишемо најбоље међу нама да се њоме баве. Ако је политика прљава делатност са којом пристојни људи не желе да се мешају, остаје нам да над нама владају најгори. Очистимо политику да бисмо имали чисту и уређену земљу у којој вреди живети.
Статут Треће Србије.

 

Интересује ме